LIFESTYLE
Geef een reactie

How to: huisfeestje

Je hebt vast weleens een huisfeestje georganiseerd of er dan in ieder geval een bezocht. Persoonlijk vind ik dat er weinig is dat een goed (georganiseerd) huisfeest kan overtreffen. Er worden herinneringen voor het leven gemaakt en daar kun je nog jaren op terugblikken. Omdat we onlangs zelf een housewarming hielden, hierbij wat ervaringsmateriaal.

Hoeveel drinkt iedereen?

Joh, dát vond ik lastig inschatten toen ik mijn eerste feestje organiseerde.. Dat heeft natuurlijk ook gedeeltelijk te maken met het soort feest dat je houdt. En – ergernis van de organisator – puntje nummer twee: HOE zorg je dat niet iedereen cocktails maakt in de verhouding half/half? Ja, daar had ik geen rekening mee gehouden de eerste keer haha!

Geloof me, de drankdispenser is je beste vriend. Buiten dat zo’n ding enorm gezellig staat is die verdomd praktisch (als pre-mixer). Maar dan de hoeveelheden. Reken uit hoe lang je feestje duurt en hoeveel mensen er aanwezig zijn. Ga ervan uit dat iedereen minimaal één drankje per uur drinkt en in de eerste paar uur mogelijk meer. Als je dit aanhoudt moet het aardig lukken.

0025.403

Ook leuk: geef je gasten de keuze hoe ze hun drankje kunnen afmaken door verschillende smaakmakers klaar te zetten, zoals rood fruit, limoen/citroenpartjes, takjes verse munt of rozemarijn.

Geen (grote) koelkast voor je (fris)drank? Geen probleem. Bestel je boodschappen online bij een supermarkt en zorg voor een vracht ijsklontjes (kost geen drol) die alles koel houdt. Mocht je in een stad wonen waar een bierkoerier zit, dan is dit een prima optie voor gekoeld bier dat vlak voor aanvang voor de deur afgeleverd kan worden. Dit blijft dan ook de rest van de avond redelijk op temperatuur als je ’t buiten neerzet.

Awkward ongemakkelijkheid? Nonsens.

Bang voor awkward momenten tussen mensen die elkaar nog niet kennen? Logisch. In het begin tasten we allemaal een beetje af, maar zet een lekker muziekje op en de rest gaat vanzelf. Echt waar. Ik heb hier verder ook niks over te melden. 🙂

photo-1505771215590-c5fa0aec29b8

Ik hou ervan: decoratie.

Voor degenen die mij kennen. Ja, ik. hou. ervan. Alles wat met decoratie of frutsels te maken heeft. Wat mij betreft is decoratie essentieel voor een feest. Een simpele slinger – die je voor €1,- kunt vinden – is al voldoende om het geheel een feestelijke uitstraling te geven. Een tijdje terug ben ik wel een beetje doorgeslagen door een bord te maken met daarop onze (lees: mijn) ‘Party Rules‘. Ik zag dit idee een paar jaar geleden op Pinterest voorbij komen en ik wist het meteen: DIT WIL IK! Zodoende kon niemand me meer van dit idee afpraten. Achteraf heb ik leuke reacties gekregen, want mensen weten dat ik nu eenmaal een controlfreak ben.

Oh shit, helemaal vergeten..

Laat op tijd weten dat je iets organiseert en niet twee weken van tevoren. Doe dat bijvoorbeeld via een Facebook-event, een WhatsApp groep of een papieren uitnodiging. Het handige aan een online event is dat je meteen een duidelijk overzicht hebt van de aanwezigen/afwezigen. Ten minste, als mensen zich eraan houden. Mochten er last-minute twijfelaars (in Facebook termen misschientjes) tussen zitten, dan plaats je nog een extra oproep met de vraag of late beslissers ook de knoop door willen hakken. Wel zo fijn.

De gasten

Doorgaans houd ik er rekening mee dat minimaal eenderde van de genodigden is verhinderd of gewoon helemaal niets laat weten. De laatste groep is lastig, want komen ze nou wel of toch niet? Als dit een of twee personen zijn is dat niet zo’n probleem, maar als een stuk of tien mensen niet laat weten of ze komen kan dat van invloed zijn op je inkopen. Dit probleem is eenvoudig te tackelen door deze gasten persoonlijk een bericht te sturen en hierin beleefd te vragen of ze al weten wat ze doen.

photo-1471421298428-1513ab720a8e

Last but not least. Sit back and relax!

Haha, NOT! Dit zou wel het geval moeten zijn als je alles goed hebt georganiseerd, maar als gastvrouw/heer kun je de urge ervaren dat je het je gasten continu naar de zin moet maken. Zelf kan ik de regelnicht die in mijn karakter schuilt niet uitschakelen, maar geloof me, mensen vermaken zich echt wel en als er iets aan schort laten ze van zich horen. Deze tip is dus vooral aan mezelf: Sit back, relax en ENJOY. Het moet wel leuk blijven.

Organiseer jij binnenkort iets feestelijks en/of heb je nog aanvullende tips? Let me know!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s