FOOD
Geef een reactie

RISOTTO MET POMPOEN & PARMEZAAN

Risotto is eigenlijk best lekker, maar ik maak het vrijwel nooit. Met wat inspiratie uit een kookboek van Alain Ducasse heb ik een versie gevonden die het proberen waard is. Echt, als je dit proeft, dan krijg je weer liefde voor het meest gefaalde gerecht uit Masterchef. Zo moeilijk is het helemaal niet, dus geef het gewoon nog een kans.

Voordat ik ga koken, probeer ik doorgaans een aantal bestaande recepten uit van het gerecht dat ik in gedachte heb – of ik rommel gewoon wat aan. Negen van de tien keer denk ik namelijk dat het beter of anders kan. Ook aan deze risotto heb ik een beetje mijn eigen draai gegeven.

Nodig voor twee personen
 • Ca. drie handpalmen risottorijst
 • Twee volle handen gesneden blokjes pompoen. Iets meer of minder maakt niet uit. Gebruik zo’n oranje pompoen die je weleens met Halloween ziet, alleen dan niet zo groot uiteraard. (Als je een hele koopt, kun je van het overgebleven vruchtvlees nog een pompoensoepje in elkaar draaien later op de week)
 • 45 gram Grana Padano (Heb je ekte Parmezaan in huis, dan zou ik deze gebruiken)
 • 200ml. droge witte wijn
 • 1 groente-bouillonblokje, opgelost in 1 liter water
 • 1 medium ui, gesnipperd (Laat je deze weg, dan is je gerecht low-FODMAP)
 • Een bijna koekenpan-bodem-bedekkende laag knoflook(olijf)olie. (Je kunt ook twee à drie teentjes knoflook gebruiken en dan een laagje gewone olie in de pan doen)
 • 1 theelepel gemalen komijn
 • 1/2 theelepel (gerookt) paprikapoeder
 • Zwarte peper naar smaak
 • Verse takjes tijm
 • Optioneel: een beetje krokant gebakken spek

I / Bedek bijna de hele bodem van je pan met de knoflookolie. Zet het vuur middelhoog en fruit hierin de ui glazig met een takje tijm. Zodra de uien glazig worden voeg je de blokjes pompoen, komijn en paprikapoeder toe. Bak dit zo’n twee minuten. (Gebruik je gewone olie in plaats van knoflook(olijf)olie? Voeg de knoflook dan toe samen met de blokjes pompoen.)

Processed with VSCO with hb1 presetProcessed with VSCO with hb1 preset

II / Zet het vuur iets lager, voeg de risotto toe en laat de korrels licht glazig worden in de pan. Vervolgens blus je het geheel af met zo’n 200ml. droge witte wijn. Roer het geheel door totdat de wijn bijna is ingekookt, maar het mag absoluut niet helemaal droog worden of aanbranden. Als het na een paar minuten maar niet wil inkoken staat het vuur waarschijnlijk iets te laag en zet je ‘m dus wat hoger.

III / Zodra de wijn bijna is ingekookt voeg je een scheut groentebouillon toe. Dit blijf je herhalen totdat je bijna door de bouillon heen bent. Proef tegen het einde of de risotto de gewenste bite heeft. Als die te hard is voeg je uiteraard nog wat bouillon toe en verleng je hiermee het kookproces.

Processed with VSCO with hb1 preset

IV / Tevreden over de structuur van de risotto? Zet het vuur dan uit, haal het takje tijm uit de pan en voeg de Grana Padano (of Parmezaan) toe aan het geheel. Roer dit goed om, voeg naar smaak peper toe en klaar is kees.

Processed with VSCO with hb1 preset

FYI / Dit gerecht is lactosevrij* en vegetarisch. De toevoeging van kaas vind ik essentieel voor de smaak, dus scuzi vegans. Optioneel voeg je nog wat krokant gebakken spe(c)kjes toe.

* Huh, Parmezaan is toch een melkproduct? Ja, dat klopt, maar de meeste mensen die lactose-intolerant zijn verdragen harde kazen wel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s