FOOD
Geef een reactie

Pasta met courgette, kappertjes & ansjovis

Ik heb een tijdje low-FODMaP gegeten in verband met een moeilijk darmsysteem. In die periode heb ik ook wat recepten bedacht die voldoen aan de FODMaP-regels en dus voor veel mensen buikpijn-proof zijn. Dit pastagerecht met onder meer courgette, kappertjes, ansjovis en tomaten is daarnaast glutenvrij én vegan (als je de ansjovis weglaat en vervangt door wat zout). 

Omdat ik vind dat gehakt een fijne structuur geeft aan pastasauzen, heb ik in mijn eigen versie vegetarisch geha(c)kt toegevoegd. Deze kun je uiteraard weglaten als je je gerecht helemaal vegan wil bereiden. Ik ben trouwens ook fan van kappertjes en ansjovis, omdat ze veel smaak geven aan sauzen en salades. Als vervanging van zout gebruik ik dan ook regelmatig deze zoute visjes.

Ik houd overigens totaal niet van pasta met rode sauzen. Voor mij dus een uitdaging om er een te maken die wél acceptabel is. Dat is gelukt met deze variant!

Nodig voor twee personen:
 • Glutenvrije spaghetti voor twee personen (ik gebruikte deze, uiteraard kun je ook een andere pastasoort gebruiken)
 • 1 niet al te grote courgette, in blokjes gesneden
 • 1 klein blikje tomatenpuree
 • 1 blik gepelde tomaten
 • 1 groente-bouillonblokje
 • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
 • 1 theelepel gerookt paprikapoeder (gewone kan ook)
 • 4-5 eetlepels knoflookolijfolie
 • 1-2 eetlepels kappertjes
 • 4-5 ansjovis filets, in stukjes gesneden (voor vegan gerecht weglaten en vervangen door wat zout)
 • Zwarte peper naar smaak (ik voeg zelf ongeveer een theelepel toe)
 • Optioneel: Parmezaan om eroverheen te strooien (dan is ’t dus niet meer vegan, maar vega)
 • Optioneel: chilipoeder naar smaak
 • Optioneel: ca. 100 gram vegetarisch rul geha(c)kt (deze is van de vegetarische slager, maar als je niet tegen soja of gluten kunt moet je een andere variant gebruiken. Volgens mij is het vegetarisch gehakt van de AH glutenvrij, maar hier zit dan wel weer soja in. Als je FODMaP volgt kun je natuurlijk ook voor gewoon gehakt kiezen.)

I / Was en snijd de courgette in blokjes. Doe de knoflookolijfolie in de pan en bak de courgette hierin ca. 5 minuten op middelhoog tot hoog vuur. Voeg hieraan ook de kruiden toe (Italiaanse kruiden, zwarte peper, gerookt paprikapoeder en optioneel de chilipoeder)

Zet ondertussen alvast het water op voor de spaghetti en bereid deze volgens de bereidingswijze op de verpakking. 

Processed with VSCO with hb1 preset

Op deze afbeelding zie je inderdaad een gesnipperd uitje tussen de blokjes courgette. Als je low-FODMaP volgt, dien je deze weg te laten. Vandaar dat ik ‘m ook niet heb opgenomen in de ingrediëntenlijst.

II / Doe vervolgens de tomatenpuree in de pan erbij en bak deze kort mee. Zet het vuur lager en voeg de gepelde tomaten uit blik toe. De resten in het blik spoel je met een beetje water los en voeg je ook toe aan de pan (dit is pak ‘m beet een half blik water). Het bouillonblokje mag er ook bij.

Als je graag de structuur van gehakt in je pastasaus wil, dan kun je bij de volgende stap ook het vegetarisch rul geha(c)kt toevoegen. Gebruik je rauw gehakt? Dan moet je deze al toevoegen bij stap I.

III / Snijd/scheur de ansjovisfilets klein en doe deze samen met de kappertjes in de saus. De ansjovisfilets zullen vrijwel helemaal oplossen als je de saus even laat pruttelen. Laat ‘m ongeveer vijf minuten staan en roer af en toe door. Proef of alles op smaak is en voeg eventueel nog wat peper toe.

Processed with VSCO with hb1 preset

IV / Pasta klaar? Giet af en voeg deze toe aan de saus. Schep de saus er voorzichtig doorheen, zodat het niet een enorm gespetter wordt.

Processed with VSCO with hb1 presetProcessed with VSCO with hb1 preset

V / KLAAR! Je kunt de pasta zo serveren of met wat geraspte Parmezaan eroverheen als je niet-vegan bent, want kaas over je pasta is lekkerrrr!

Processed with VSCO with hb1 preset

FYI / Dit gerecht is lactosevrij, vegan (als je de Parmezaan weglaat) en geschikt voor het low-FODMaP dieet.

Ga jij dit pastagerecht proberen? Laat me dan even weten wat je ervan vindt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s